ARONIE – ČERNÁ JEŘABINA, TEMNOPLODEC

/Aronia melanocarpa/

Keřík či stromek, který se v naší přírodě volně nevyskytuje a pokud ano, určitě ho tam někdo vysadil. V posledních letech objevuji keříky aronie v alejích, remízcích i kolem cest.

Plody aronie by se daly svým vzhledem přirovnat kříženci borůvek, brusinek a bezinek. Chuť je natrpklá, díky vysokému obsahu tříslovin a barva temná. Plody mohou zůstat na keři až do prvních mrazíků, sklizené vydrží na chladném místě až dva měsíce. Je důležité, nechat je dozrát, aby měly nasládlou chuť.

Plod obsahuje – vysoké % vitamínu C, bioflavonoidy, rutin, železo, jód, fluor, mangan, aj. Purpurově červená barva aronie vzniká díky vysokému obsahu fenolických sloučenin /antokyanů/. Podrobná analýza antokyanů: epicatechin, cyanidin-3-galaktoside, kyselina kofeinová, quercetin, delfinid, petunidin, pelargonidin, malvidin.

Rostliny vyrábí pigment ve slupce bobulí na ochranu semen před UV zářením

Dle herbářů arónie působí:

  • Na krevní oběh, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu
  • Při arteroskleróze
  • Při diabetu /obsahují přírodní cukr-sorbit/
  • Podporuje imunitní systém a posiluje organismus
  • Zdroj antioxidantů
  • Záněty očí
  • Na jaterní selhání
  • Na rakovinu tlustého střeva

Nejhodnotnější je konzumace čerstvé aronie.

 

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2018

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Psychické příčiny nemocí“​

Uskutečníme:

12.8.2017

Bližší info zde ....

 


Víkendové setkání na téma:

„Podzimní bylinkaření na Šumavě“.

Uskutečníme:

22.-24.9.2017

Bližší info zde ....