BRŠLICE KOZÍ NOHA

Aegopodium podagraria

Plevel, kterého se velice těžko zbavíte, roste-li na vaší zahradě.

Z jiného úhlu pohledu – skvělá bylinka na dnu.

Zelená potravina  –  bylinka bršlice, chutná jako petržel s lehkou ořechovou příchutí.

Je to vynikající zdroj vitamínu C, A, železa, manganu, mědi, titanu, éterických olejů, kumarinu, taninu, látek, které snižují srážlivost krve.

Abychom získali co nejvíce cenných látek, sbíráme oddenek a listí před rozkvětem bylinky.

Druhý název bršlice – kozí noha, napovídá, k čemu bylinku použít.

Je výborná na DNU.

Použití:

Obklady – čerstvě natrhané listy mají zklidňující účinky, když z nich uděláme obklad na bolavé, zánětlivé klouby palce.

Syrová  – v salátu nebo špenátu odstraňuje z krve kyselinu močovou a její krystalky, které se usazují v kloubech, vazech, sliznicích, chrupavkách i kůži.

Nálev – z bršlice – 250ml před jídlem max. 3 týdny.

Léčitelka sv. Hildegarda uvádí bršlici jako velice vzácnou bylinu, která podporuje trávení, rozpouští kyselinu močovou, působí antirevmaticky, odvodňuje /silný močopudný prostředek/, působí protizánětlivě, uvolňuje křeče, obklady se přikládají na otevřené rány či hemoroidy.

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2017

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Víkendové setkání na téma:

„Letní bylinkaření na Šumavě“.

Uskutečníme:

15.-16.7.2017

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Psychické příčiny nemocí“​

Uskutečníme:

12.8.2017

Bližší info zde ....