Bylinkové marmelády

Bylinková marmeláda

Bylinkové marmelády jsou variacemi ovocných marmelád. 

Používají se pro své příjemné aroma a gurmánský zážitek.

Mezi vynikající patří marmeláda z květů černého bezu, arónie, meduňky i máty. 

Výroba je jednoduchá a můžete do ní zapojit svou fantazii. Lze přidávat koření dle libosti – skořici, hřebíček, badyán, vanilku, nebo ovoce či ovocnou šťávu (jablka, hrušky, ananas, pomeranč, citron a jiné….)

Přeji mnoho příjemných chvil při bylinkaření v kuchyni.

 

S Láskou Lenka

 


Bylinné marmelády nenahrazují kvalifikovanou péči lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Trnkový džem s kořením

Trpká, pikantní, neodolatelná…..jiná slova na trnkovou marmeládu neznám….vyzkoušejte!

1kg zralých trnek (pokud je nesbíráte po prvních mrazících, nechte je 1 v mrazáku, aby se jejich trpkost snížila).

Druhý den mražené trnky nasypte do hrnce, přidejte 1/2kg oloupaných, na menší kostičky nakrájených jablek, šťávu z půlky citronu, 2 celé skořice, 2ks kardamonu, 5ks hřebíčku, 1 litr vody a povařte cca 1 hodinu. Poté odstavte a nechte do druhého dne.  Druhý den mírně zahřejte, obsah rozmačkejte a prolisujte přes plátěný hadřík. Získanou šťávu odměřte a smíchejte s želírovacím cukrem. Povařte 5-7 minut a teplé nalévejte do skleniček, které otočte dnem vzhůru.

Číst dále

Marmeláda z černého bezu a švestek

Máte pocit, že marmeláda z bezinek je nevýrazná?

Zkuste ji ochutit švestkami a kořením.

1kg omytých bezinkových plodů vložte do hrnce, přidejte 250g vypeckovaných švestek, nakrájených na kostičky, 2ks celé skořice a 2ks kardamonu a posypte 500g třtinového cukru. Vše řádně promíchejte a nechejte do druhého dne.

Druhý den přivedeme k varu a povaříme 30 minut. Občas vařečkou rozmělněte bezinky o stěnu hrnce. Přidejte Petol dle návodu a teplé plňte do lahviček, které postavte dnem vzhůru.

Číst dále

Rakytníková marmeláda s pomerančem

Připravíme si 500g rakytníku, přidáme šťávu ze tří pomerančů včetně dužiny, 1 vrchovatou lžičku sušené pomerančové kůry (nebo nastrouhanou kůru z jednoho bio pomeranče) a vše povaříme 30 minut. (Plody rakytníku nabobtnají a prasknou). Vše propasírujeme přes cedník.

Přidáme 1kg oloupaných jablek, které pokrájíme na malé kostičky a necháme do druhého dne.

Druhý den do směsi přidáme hrst nadrobno nasekaných lístků meduňky a vše přivedeme k varu.

Přidáme 1kg želírovacího cukru, povaříme 5 – 7minut. Do hotové směsi vmícháme velkého panáka rumu a teplé naplníme do sklenic, které otočíme dnem vzhůru.

Číst dále

Aktuální akce

Bylinková škola 2018

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


„Zimní bylinková škola“​

Ročník 2017-2018

Začínáme:

17.11.2017

Bližší info zde ....


„Astrologická škola“​

Ročník 2017-2018

Začínáme:

15. - 16.10.2017

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Bylinky a imunita“.

Uskutečníme:

21.10.2017

Bližší info zde ....


Nedělní setkání na téma:

„Bylinky pro ženy“.

Uskutečníme:

22.10.2017

Bližší info zde ....