Bylinkové masti a mazání

 Bylinkové masti a jejich domácí výroba

Výroba mastí v podobě tuhých produktů je známá jako bylinkaření samo.

Doba a vývoj společnosti toto pradávné umění posouvá do moderních podob, které se odráží zejména v používaných surovinách.
Moje prababička, používala vnitřní vepřové sádlo, které má nižší teplotu tání nežli sádlo podkožní, tudíž se lépe zpracovávalo. Rozehřála v kastrolku přiměřeně sádla, přidala hrst bylinek, nechala vše vzkypět a odstavila z kamen. Druhý den vše rozehřála, přecedila a slila do sklenky, kterou uschovala v chladu.
Alternativci mají vůči sádlu (a živočišným produktům) výhradu a raději používají rostlinné tuky – bambucké máslo, kakaové máslo a vynikající kokosový tuk, který lze zahřívat do 200 stupňů – proto je na výrobu mastí nejvhodnější.
Nepoužívám lékárenskou vazelínu, protože její získávání je chemickou cestou a její konzistence na pokožce vytvoří povlak, který znesnadňuje účinným látkám proniknout k postiženému místu.
Pro dosažení terapeutického účinku přidávám stopové množství esenciálních olejů či dalších složek, které budou vždy uvedeny.

S láskou Lenka

Bylinkové masti a mazání nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Muchomůrkové mazání na klouby

Nejkrásnější z hub – ozdoba lesů – Amanita muscarina – Muchomůrka červená, nazývána též murimucha, vochomůrka, muchovíra a muchotrávka.

Z atlasů hub se dozvíme, že se jedná o houbu jedovatou, nikoliv smrtelně jedovatou.

Za jedy se považují látky muscarin, muscinou a mykotropin – které se dají využít v lidovém léčitelství ke zmírnění bolestí.

Muchomůrka patřila v Indii mezi významná božstva – Bůh Sóma byl uctívaný jako dárce radosti, odvahy a ochránce pravdy.

Číst dále

Kaštanové mazání (z květů červeného kaštanu)

Starý recept na mazání namožených svalů, šlach a kloubů.

Účinný pomocník při oparech

Návod na přípravu:

Květy červeného kaštanu otrháme, vložíme do sklenice s uzávěrem a zalijeme Alpou. Obsahem občas protřepeme a necháme 6 týdnů luhovat.

Po 6 týdnech slijeme přes plátěný hadřík (nebo kávový filtr).

Použití:

Číst dále

Kaštanové mazání z plodů

Při procházce podzimní krajinou posbíráme cca 20 kaštanových plodů, které buď nastrouháme, nebo nakrájíme (můžeme i nadrtit).

Pro zvýšení účinku lze přidat lžíci podrcených plodů jalovce (pro lepší prokrvení) a několik květů měsíčku (5-10)

Vše vložíme do lahve s uzávěrem, zalijeme 40% vodkou, nebo Alpou a necháme 3 týdny luhovat.

Po třech týdnech přecedíme přes plátěný hadřík.

Číst dále

Aktuální akce

Bylinková škola 2017

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„IMUNITA", aneb "jak na infekce a virózy“.

Uskutečníme:

20.5.2017

Bližší info zde ....


Nedělní setkání na téma:

„Ženské potíže a hormony“​

Uskutečníme:

21.5.2017

Bližší info zde ....