Bylinkové sirupy

1 2 3 6

Bylinkové sirupy a jejich domácí výroba

Domácí výroba sirupů je velice jednoduchá a laciná záležitost, kterou zvládne bez potíží i každý začátečník.
Spousta bylinek, ve kterých potřebujeme zachovat jejich účinky, vytvoří prostřednictvím cukru, působením času a slunce úžasný a lahodný lektvar, který je vhodný pro preventivní používání, i akutní stavy. 

Některé bylinky bohužel nelze takto zpracovávat a je vhodnější metoda, kdy sirup vaříme. Oba postupy budou podrobně uvedeny i s fotodokumentací.
V poslední době se setkávám s kritikou, že sirupy obsahují spoustu cukru. Nabízejí se varianty nakládat bylinky do medu (což není vhodné pro bylinky s vyšším obsahem vody, neboť obsah začne kvasit), do třtinového cukru, či alternativních sladidel.

Můj názor je ten, že cukr dokonale konzervuje, a pokud se stravujeme střídmě a nekonzumujeme potraviny a nápoje typu hamburgery, coca-colu a podobné, tak lžíce sirupu jako prevence nikoho nepoškodí.

Toho, kdo má odlišný názor respektuji, respektujte prosím i můj.

S láskou Lenka

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Šípkový sirup

Zralé šípky obsahují vysoké procento vitamínů C, vitamín A, K, B1, B2, PP, vápník a rutin. O léčivých účincích šípků jsem našla zmínky již v 11. století.

Na výrobu si vyšetřete alespoň půl dne. Až se vydáte sbírat šípkové plody, zvolte čas, kdy jsou ještě tvrdé, a přitom těsně před změknutím. Tyto vyzrálé plody dají sirupu vynikající chuť a pro zpracování tohoto typu jsou nejvhodnější.

Číst dále

Rakytníkový sirup

Plody rakytníku jsou výborným a snadno dostupným zdrojem vitamínu C, A, B, D, F, K P, aminikyselin, tříslovin, silic, kumarinů, minerálních a dalších látek.

Rakytník je vhodný na léčení dny, revmatických projevů, posiluje imunitu, má antibakteriální a antivirové působení. Působí na záněty horních cest dýchacích, na nachlazení, posiluje celý kardiovaskulární systém, zlepšuje kvalitu krve, hojí žaludeční a dvanácterníkové vředy, detoxikuje organismus, používá se při léčbě změn na děložním čípku, hojí rány, odřeniny, jizvy, opruzeniny, bércové vředy, ekzémy….

Číst dále

Sirup z arónie vyrobený za studena

Plody arónie by se daly svým vzhledem přirovnat kříženci borůvek, brusinek a bezinek. Vysoký obsah tříslovin jim dává natrpklou chuť, kterou ne každý miluje.

Ideální je když mohou plody zůstat na keři až do prvních mrazíků, sklizené vydrží na chladném místě ještě až dva měsíce (když arónie přejde mrazem, trpkost se výrazně sníží)

Plod arónie obsahuje – vysoké % vitamínu C, E, K, B1, B2, B5, B6, bioflavonoidy, rutin, železo, jód, fluor, mangan, aj.

Číst dále

1 2 3 6
Aktuální akce

Bylinková škola 2018

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Psychické příčiny nemocí“​

Uskutečníme:

12.8.2017

Bližší info zde ....

 


Víkendové setkání na téma:

„Podzimní bylinkaření na Šumavě“.

Uskutečníme:

22.-24.9.2017

Bližší info zde ....