Bylinkové tinktury a jejich výroba

Tinktury jsou samostatnou skupinou, jak zpracovat čerstvé či sušené bylinky.

V alkoholu se rozpouští jiné účinné látky nežli ve vodě, proto v některých případech volíme tuto variantu. Jedná se především o pupeny, které v sobě obsahují sílu, která se později rozloží do celého stromu, a o bylinky, které jsou energeticky silnějšího působení.

Výroba tinktur je jednoduchá, pupen, nať, květ, plod či kůru zalijeme alkoholem a necháme 3-5 týdnů louhovat. Alkohol lze použít jakýkoliv, od slivovice přes vodku či konzumní líh, od 40% do 80%. V některých případech je vhodné použít lékárenský čistý líh 99,6%. U všech postupů budu uvádět sílu alkoholu i případný, odlišný způsob přípravy. Po době louhování obsah slijeme do tmavých lahviček.

Tinktury užíváme buď preventivně 3x denně 20 kapek, nebo v přepočtu na tělesnou hmotnost, kterou rozdělíme do tří denních dávek (např. při hmotnosti 60kg užíváme 3x denně 20 kapek).

S láskou Lenka

 

Bylinkové tinktury nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2017

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Víkendové setkání na téma:

„Letní bylinkaření na Šumavě“.

Uskutečníme:

15.-16.7.2017

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Psychické příčiny nemocí“​

Uskutečníme:

12.8.2017

Bližší info zde ....