Bylinky jedlé

Samozřejmě, že bylinky sbíráme především proto, že jsou jedlé, nebo spíš pitné, ale celá řada se jich dá přímo konzumovat. Jsou obrovským zdrojem vitamínů, minerálů a enzymů, a hlavně – máme je kolem sebe. Pro toho, kdo se ještě nepustil do přímé konzumace, jen pár tipů: zkuste si ze zahrádky utrhnout nerozkvetlou denivku a vychutnat si její lahodnou nasládlou chuť, přidejte si do salátu štiplavě pálivé květy lichořeřišnice, polévku dozdobte několika kvítky sedmikrásek…….

Z mých cest a poznámek jsme sestavily bylinář, který je vám níže k dispozici.

 

Česnek medvědí

Allium ursinum

Lidově se mu říká též lesní česnek. Bylinka, která patří mezi první jarní vitamínové bomby. U nás, v Polabí, začíná zvědavě vystrkovat své lístečky dříve, než odkvetou sněženky. Je to opravdová krása – procházet se lesní cestičkou a pozorovat odkvétající trsy sněženek, bílé, fialové a žluté podražce, na které sedají první, odvážné včelky, koberce jarních kopřiv,

Číst dále

PTAČINEC ŽABINEC

Nenápadný, drobný, plazivý plevel se svěžími, zelenými lístky a éterickým bílým kvítečkem, který lemuje cesty, trávníky, roste u zdí, na hřbitovech, u vodních ploch – je prostě všude a je ho hodně!

Od 17. století je o něm zmínka jako o léčivce. Používal se na léčbu svrabu a prašiviny, z pozdějších záznamů se dozvídáme, že byl úspěšně používán na léčbu tuberkulózy.

Ptačinec se sbírá od začátku dubna až do zimy.

Rostlina je chutnější před rozkvětem, běžně se však sbírá kvetoucí nať. Používá se za studena do salátů, lze z něho vyhotovit pesto, špenát, aj.

Číst dále

ČESNÁČEK LÉKAŘSKÝ

Alliaria petiolata

Vysoká, nenápadná dvouletka rostoucí kolem řek, v parcích, zahradách, na hřbitovech, na okrajích lesů, vod, v křovinách…nalezneme ho téměř všude, kde je vlhká půda i vyšší vzdušná vlhkost. Bylinka kvete jemně bílým kvítkem. Nelze ji nepoznat, když její lístky rozemnete mezi prsty – ucítíte typicky česnekové aroma.

V lidovém léčitelství se sbírá celá kvetoucí nať, kterou používáme přímo jako zeleninu do salátů, nebo ji usušíme, rozdrtíme a používáme jako ochucovadlo.

Číst dále

Aktuální akce

Bylinková škola 2018

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Psychické příčiny nemocí“​

Uskutečníme:

12.8.2017

Bližší info zde ....

 


Víkendové setkání na téma:

„Podzimní bylinkaření na Šumavě“.

Uskutečníme:

22.-24.9.2017

Bližší info zde ....