Česnek medvědí

Allium ursinum

Lidově se mu říká též lesní česnek. Bylinka, která patří mezi první jarní vitamínové bomby. U nás, v Polabí, začíná zvědavě vystrkovat své lístečky dříve, než odkvetou sněženky. Je to opravdová krása – procházet se lesní cestičkou a pozorovat odkvétající trsy sněženek, bílé, fialové a žluté podražce, na které sedají první, odvážné včelky, koberce jarních kopřiv,

modře kvetoucí popence, pár rostlinek leskle žlutých hlaváčků a čerstvé lístky medvídka…..

Medvídek, jak mu s oblibou říkám, je plný vitamínů a minerálních látek. Navíc je to přírodní antibiotikum, má protiplísňové  i antibakteriální účinky. Pomáhá při nachlazení, působí na cévy a srdce, čistí krev, snižuje vysoký krevní tlak, pomáhá při zácpě a nadýmání, při infekčních stavech v trávící soustavě, čistí játra od škodlivin….

Medvídek tvoří trsy listů, které mohou být až 30cm dlouhé. Roste podél potoků, ve vlhkých lesích nebo na vlhkých loukách. Když jeho list rozemneme mezi prsty, ucítíme charakteristickou česnekovou vůni. Medvědí česnek při troše nepozornosti může začátečník splést s listy jedovaté konvalinky – ty však po rozemnutí nevoní.

Medvědí česnek je nejvhodnější pro přímou konzumaci – přidává se do pomazánek, salátů, polévek, do másla, vyrábí se z něho vynikající pesto, suší se do polévkových kořenících směsí…..

Ptáte se, proč je tak úžasný? Naše tělo je po zimě vyhladovělé po živinách – medvídek obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, stopové prvky zinek, vápník, hořčík, železo, mangan, měď, molybden…..

Medvědí česnek, prosím, sbírejte opatrně a jen tolik, kolik spotřebujete. Je smutný pohled na skupinku lidí, která trhá vše, co jim přijde do ruky, skládá do plastových beden a na tržnici si za svazeček řekne 30kč. Chápu, že někteří lidí nemají možnost dostat se do lesa a tuto "službu" uvítají, ale jde mi spíš o devastaci porostu.

Proto opatrně odtrhávejte jednotlivé lístky a na každém trsu alespoň polovinu nechejte.

Zpracování listů je rozličné – někdo dává listy zamrazit, někdo vyrábí pesta,  jiný tinktury nebo česneková vína, lze ho i usušit, další zpracovává velice chutným způsobem nerozkvetlé květy…..

Nejlepší je prostě čerstvý!!!!

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2018

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


„Zimní bylinková škola“​

Ročník 2017-2018

Začínáme:

17.11.2017

Bližší info zde ....


„Astrologická škola“​

Ročník 2017-2018

Začínáme:

15. - 16.10.2017

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Bylinky a imunita“.

Uskutečníme:

21.10.2017

Bližší info zde ....


Nedělní setkání na téma:

„Bylinky pro ženy“.

Uskutečníme:

22.10.2017

Bližší info zde ....