ČESNEK MEDVĚDÍ PRAVÝ – Allium ursinum

Když se lesy z jara zazelenají medvědím česnekem a zima ztrácí své síly, na trůn dosedá jaro. Jeho silné sluneční paprsky pomáhají cibulkám česneku vtančit do života a zaplnit celý les lístky s první náloží vitamínů.

Tisíce příznivců této bylinky pořádají nájezdy do lesů a listy zpracovávají  způsoby, které by obyčejného smrtelníka ani ve snu nenapadaly.

Neuvěříte, dokud neochutnáte. Od posypaného namazaného chleba máslem, po nápoj z mixovaných listů s grepovou šťávou……

Jeho historie je bohatá a zajímavá. Stačí se začíst….a samozřejmě vyzkoušet!!

 

Česnek vděčí za své jméno medvědům, kteří po dlouhém zimním spánku putovali i několik desítek kilometrů, aby vyhledali svou oblíbenou pochoutku.

Podle jiné legendy má název původ u starých Germánu, kteří věřili, že jim dodá medvědí sílu.

Podle Mathioliho herbáře je silnější nežli česnek domácí.

Je to vytrvalá 10-40cm vysoká bylina, která se vyskytuje hojně na Moravě, severovýchodních a jihozápadních Čechách.

Roste ve vlhkých lesích a na luzích.

U nás rostou dva druhy – česnek medvědí pravý a česnek medvědí ukrajinský.

Listy se sbírají od začátku března /opatrně, aby se nepoškodily cibulky/

Pozor! Z jara je možná zaměnitelnost s jedovatými listy konvalinky.

Medvědí česnek spolehlivě poznáme, když list jemně rozmělníme mezi prsty. Má charakteristický česnekový zápach

Je výbornou první jarní rostlinkou na detoxikaci,

pročištění trávícího traktu a krve /pozor u lidí s citlivou slinivkou/.

Rostlina obsahuje charakteristické silice, které obsahují sirné složky a čpavek, dále hořčiny, fytoncidy, vitamín C.

Lze ho použít jako přírodní antibiotikum, antivirotikum, proti plísním, jako výborný zdroj chlorofylu.

Medvědí česnek podporuje chuť k jídlu, reguluje činnost žaludku, pomáhá hojit rány a vředy, zklidňuje křeče hladkého svalstva, hubí střevní parazity, podporuje tvorbu krve, snižuje krevní tlak, působí proti ateroskleróze /rozpouští vápenaté usazeniny z cév/, používá se na astma, proti chřipkám.

Medvědí česnek můžeme přidat téměř do všech pokrmů, kam se běžně dává česnek nebo pažitka.

Ideální forma konzumace je v čerstvém stavu.

Sušením medvědí česnek ztrácí své účinné látky, proto je lepší ho uskladnit do mrazáku /pečlivě zabalený/ nebo si vyrobit tinkturu.

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2018

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Psychické příčiny nemocí“​

Uskutečníme:

12.8.2017

Bližší info zde ....

 


Víkendové setkání na téma:

„Podzimní bylinkaření na Šumavě“.

Uskutečníme:

22.-24.9.2017

Bližší info zde ....