Desatero bylinkáře.

Pokročilí bylinkáři, mějte prosím, trpělivost s těmi, kteří začínají.

Každý rok nás je více a více a z vlastní zkušenosti vím, že každý bylinkář – začátečník, uvítá několik tipů:

Nežli se vydáte do přírody sklidit vše, co právě narostlo, bylo by moudré na chvíli se posadit a zodpovědět si pár zásadních otázek:

 

  • Jaké bylinky budu sbírat?
  • Spotřebuji všechny nasbírané bylinky?
  • Vím, jak je budu používat?
  • Znám vůbec bylinky ve svém okolí?

(tyto otázky, byť se zdají zbytečné, vás nasměrují k tomu, jaké druhy sbírat a jak je zpracovávat. Např: maminka malých dětí upřednostní bylinky na virózy, kašle, sirupy a bolení bříška, starší lidé na zažívací potíže, bolesti kloubů, cukrovku, ženy v přechodu budou potřebovat ulevit svému hormonálnímu trápení a jeho následkům, aj….).

  1. Ke sběru volte místa, které jsou dle uvážení co nejméně znečištěna civilizací (prach, blízkost komunikací, skládek, v průmyslových oblastech, parcích,…..). 
  2. Na bylinky si připravte nůžky, nůž, motyku, proutěný košík, event. papírovou tašku.
  3. Bylinky sbírejte za slunného počasí (cca 10 – 16h). Mějte na paměti, že slunce „vytahuje sílu bylinky“ směrem nahoru, při západu se obsah účinných látek stahuje zpět do kořene.
  4. Rostlinky sbírejte opatrně, některé nelze utrhnout, aniž bychom je vytrhli ze země. Používejte proto nůžky či nůž. Nesklízejte celou úrodu, myslete nejen na včelky a další obyvatele louky, ale i na příští roky. 
  5. Kořeny sbírejte vždy na jaře, nežli se síla rostlinky vydá do zelené části  nebo na podzim, kdy rostlina odkvetla a zase se ukládá k odpočinku. Pokud si nejste jisti druhem, pozorujte rostlinu jak bude vypadat a počkejte si na podzim nebo na příští rok.
  6. Tam, kde se sklízejí listy – myslete na to, že největší sílu mají před tím, než si rostlina utvoří květy. U některých druhů se sklízí celá kvetoucí nať – tam seřezávejte rostlinky cca 20 cm dlouhé. Květy sbírejte čerstvě nakvetlé.
  7. Kořeny řádně omyjte, nakrájejte a sušte nejlépe při umělém teple do 45°C. Natě a květy se nemyjí, suší se v tenkých svazcích, nebo nízkých vrstvách na papírech či sítech ve stínu při teplotách do 40°C.
  8. Usušené bylinky rozemněte mezi prsty, (správně usušené šustí a drolí se) a uložte nejlépe do skleněných nádob s uzávěrem. Papírové či plátěné sáčky nedoporučuji, některé bylinky v nich vlhnou a plesniví, jiné vám mohou znehodnotit moli. Plody sbírejte zralé, nepoškozené, např. šípek k sušení se sbírá tvrdý, k dalšímu zpracování – do marmelád, likéru, vín je kvalitnější po prvním mrazíku, stejně tak jako trnka.
  9. Rozmyslete si, jak budete bylinky zpracovávat. Lze je zamrazit, naložit do lihu jako tinkturu, proložit cukrem na sirupy, zpracovat do bylinkových cukrových medů či marmelád, vyrobit z nich mazání, oleje, ale i výborné likéry či bylinková vína.
  10. Vše si popisujte, není nic horšího, než hromada sušených bylin, které vypadají a nakonec i voní stejně…..

Přeji vám příjemné chvilky strávené v přírodě, radost při bylinkaření a úspěchy při zpracování.

Ráda bych, aby stránky Bylinky pro radost byly i vaší inspirací.

Lenka

Aktuální akce

Bylinková škola 2018

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


„Zimní bylinková škola“​

Ročník 2017-2018

Začínáme:

17.11.2017

Bližší info zde ....


„Astrologická škola“​

Ročník 2017-2018

Začínáme:

15. - 16.10.2017

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Bylinky a imunita“.

Uskutečníme:

21.10.2017

Bližší info zde ....


Nedělní setkání na téma:

„Bylinky pro ženy“.

Uskutečníme:

22.10.2017

Bližší info zde ....