Diviznový sirup

Šumavské kvetoucí divizny, zdobící okraje luk, které každodenně nabízejí své sytě žluté poklady, jsou vynikající k výrobě domácích sirupů na kašel a dalších bylinkových specialit.

Inspirujte se výrobou pravého domácího sirupu, který oceníte při vlhkém kašli svých ratolestí. Základem je nasbírat v dopoledním, slunečném dni alespoň košíček květů divizen. /Nechejte je v košíčku cca 2 hodiny, aby mohli černí broučkové vylézt, protože diviznové květy jsou jich plné/.

A teď se můžeme pustit do sirupů. Obvykle dělávám dva druhy – jeden za studena a druhý vařený.

1. Sirup připravený za studena:

Květy divizen se postupně prokládají cukrem, tj, 1cm květů, 1 cm cukru /třtinového/. Každou vrstvu "upěchovat" a láhev zakončit vrstvou cukru. Uzavřít a nechat na slunném místě 4-6 týdnů, poté scedit a slít do tmavých lahviček.

Varianta: do sirupu dát 1:1 diviznu a jitrocel, nebo 1:1:1 diviznu, jitrocel, sléz květ.

2. Sirup vařený:

Do 5lt hrnce dáme cca do 2/3 květy divizen, přidáme dva citrony nakrájené na plátky, zalijeme 3lt vody a povaříme na mírném ohni 5-7 minut.  Přikryjeme a necháme do druhého dne.

Druhý den přihřejeme, scedíme přes hadřík /aby se do sirupu nedostaly chloupky/a vymačkáme. Povaříme cca 30 minut, přidáme 2,5kg cukru /třtinového/ a necháme rozpustit. Povaříme ještě 5 minut a horké naléváme do sklenic, které ihned uzavřeme.

Užíváme při kašli 5x denně polévkovou lžíci sirupu.

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2017

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Víkendové setkání na téma:

„Letní bylinkaření na Šumavě“.

Uskutečníme:

15.-16.7.2017

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Psychické příčiny nemocí“​

Uskutečníme:

12.8.2017

Bližší info zde ....