Ginko biloba – Jinan dvoulaločný

V Číně a Japonsku se jinan pěstuje jako posvátný strom v blízkosti chrámů. Semena „pehko“ se jedí pražená jako oříšky, z olejnatých jader se lisuje olej.

Semena obsahují cca 13% bílkovin, 68% sacharidů, 3% tuků – hlavně kyselinu olejovou a linolovou. /nezralá semena obsahují toxické fenoly /

Listy obsahují diterpenoidní laktony ginkolidy A,B,C, flavoniidy, rutin, třísloviny, silice, kvercetin, kemferol.

Kořen obsahuje zejména ginkolidy A,B,C,M.

V tradiční čínské medicíně léčí semeno a kořen astma, tuberkulózu, záněty močového měchýře, časté močení, používá se na kašel, podporu trávení,

Listy se používají na vysoký krevní tlak, anginu pectoris, a periferní krevní oběh, zvyšuje cirkulaci krve v mozku – používá se k léčení cévní mozkové nedostatečnosti, migrén, závratí a poruch paměti. Chrání mozkové buňky před volnými radikály a před předčasným stárnutím. Zabraňuje shlukování krevních destiček – vzniku trombů. Preventivně působí proti vzniku mrtvice a cévních trombóz. Zlepšuje paměť, bystrost, používá se ke zlepšení předčasné senility, poškození mozku, poruch vnímání a demence Alzheimerova typu.

Příprava lihového extraktu z listů:

Listy se nařežou /nejvhodnější doba pro sklizeň je červen-červenec/, dají se do sklenice a zalijí 40% alkoholem a nechají se měsíc vyluhovat.  Poté se přecedí. Tinktura se užívá 2-3x dennně po 20kapkách.

Photo by Lisa Redfern – pixabay

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2018

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


„Zimní bylinková škola“​

Ročník 2017-2018

Začínáme:

17.11.2017

Bližší info zde ....


„Astrologická škola“​

Ročník 2017-2018

Začínáme:

15. - 16.10.2017

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Bylinky a imunita“.

Uskutečníme:

21.10.2017

Bližší info zde ....


Nedělní setkání na téma:

„Bylinky pro ženy“.

Uskutečníme:

22.10.2017

Bližší info zde ....