Kvašená vlaštovičníková šťáva  –  "Jantarová šťáva"

Je výborný, starý Ruský recept na záněty dutin (doporučuji pouze pro dospělé, nebo mimořádně odolné dorostence). 

Za slunného dne vytrhneme jednu celou kvetoucí vlaštovičníkovou rostlinu i s kořeny, kořeny omyjeme a celou bylinku odšťavníme (event. pomeleme na mlýnku a přecedíme přes plátěný hadřík/.

Čerstvou šťávu nalijeme do tmavé lahve (max. do 3/4).

Za dva až tři dny začne šťáva kvasit – proto musí být láhev pevně zavřená!!!! 

Třetí den opatrně láhev otevřeme (pozor!! kvasící tekutina může přímo "vybuchnout").

Následujících 21 dní každý den upouštíme z lahve plyny – po této době by se mělo změnit zabarvení  šťávy – má-li jantarovou barvu, je hotovo.

Obsah nalít do malých lahviček (aby obsah nebyl ve styku se vzduchem), lahvičku označit.

Při zánětu dutin nebo rýmě kápnout 1x denně  kapku po dobu 3dnů.


Vlaštovičník užívejte obezřetně vzhledem k jeho "jedovatosti". Obsahuje toxické látky chelidonin a homochelidonin, který tlumí centrální nervový systém. Sanguanarin působí narkoticky, berberin způsobuje ochrnutí dýchací soustavy.

Bylinky nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2017

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Víkendové setkání na téma:

„Letní bylinkaření na Šumavě“.

Uskutečníme:

15.-16.7.2017

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Psychické příčiny nemocí“​

Uskutečníme:

12.8.2017

Bližší info zde ....