Likér z kdoulí

Krásné, voňavé kdoule… ale co s nimi?

Babička je mívala v pokoji ve skleněné misce. Když jsme je jako děti ochutnaly, dostalo se nám napomenutí, že "to není jedlé". Mívaly zvláštní vůni…..

O několik let později, když jsem se zabývala středověkým léčitelstvím a dostaly se mi do rukou recepty abatyše sv. Hildegardy, objevila se vedle jedlého kaštanu a mišpule opět kdouloň s dalšími zapomenutými bylinkami a plody.

Již za středověku patřila kdoule mezi plodiny  protizánětlivé, léčící trávící trakt.

Jak je použít?

Kdoule dozrávají koncem září a v říjnu. Jejich chuť vynikne, když je necháme přejít mrazem.

Na výrobu likéru budeme potřebovat šťávu z kdoulí (jsou tvrdé a málo šťavnaté). Nechejte omyté kdoule přejít mrazem, nastrouhejte je, odšťavněte….

do 1lt kdoulové šťávy přidejte:

  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 celé skořice
  • 8 roztlučených hřebíčků
  • 2 roztlučené badyány
  • 10g nastrouhaných hořkých mandlí
  • 1lžičku sušené citronové kůry

Vše zalijte 1lt konzumního lihu 60% a nechejte 1 měsíc při pokojové teplotě.

Po této době přeceďte přes plátěný hadřík a přidejte 5 lžic včelího medu.

Likér užívejte jako lék – 1 malého panáka po jídle.

Bylinné likéry nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2017

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Víkendové setkání na téma:

„Letní bylinkaření na Šumavě“.

Uskutečníme:

15.-16.7.2017

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Psychické příčiny nemocí“​

Uskutečníme:

12.8.2017

Bližší info zde ....