Lipová marmeláda

Lipový květ je po černém bezu další bylinka, se kterou se dá v kuchyni doslova kouzlit. Můžete střídat příchutě i kořeněné variace, a pokaždé vytvoříte cosi lahodného, nevšedního.

Pokud vás nenapadlo vyzkoušet lipovou marmeládu, je nejvyšší čas!!!

Lipová marmeláda s citronem a vanilkou:

100 čerstvých lipových květů (jen otrhané květy – dávám tři vrchovaté hrstě) zalít 750 ml převařené vody a nechat v chladu 3 dny.


Třetí den scedit, přidat šťávu ze 2 citronů, kousek vanilkového lusku, 200 g želírovacího cukru a vařit 1 minutu, poté přidat 200g krystalového cukru a vařit cca 7 minut.

Teplé nalévat do sklenic, uzavřít a položit dnem vzhůru.


Lipová marmeláda s pomerančem, skořicí a kardamonem:
100 čerstvých lipových květů zalít
750 ml převařené vody a nechat v chladu 3 dny.
Třetí den scedit, přidat šťávu ze 2 pomerančů, lžičku skořice, dle chuti kousek kardamonu,
200g želírovacího cukru a vařit 1 minutu, poté přidat 200g krystalového cukru a vařit cca 7 minut.

Teplé nalévat do sklenic, uzavřít a položit dnem vzhůru.

Bylinné marmelády nenahrazují kvalifikovanou péči lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2017

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Víkendové setkání na téma:

„Letní bylinkaření na Šumavě“.

Uskutečníme:

15.-16.7.2017

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Psychické příčiny nemocí“​

Uskutečníme:

12.8.2017

Bližší info zde ....