MATÉ – Cesmína paraguayská

Roste planě v Jižní Americe jako podrost v subtropických vlhkých lesích. Pěstuje se v Argentině, Brazílii, Paraguai a Jižní Americe.

Cesmína je keř 4-12 m vysoký.

Sbírají se mladé, zdřevnatělé větvičky s listy, které se suší nad otevřeným ohněm.

Listy tak ztrácí až 25% vody a sacharidy v buněčné šťávě částečně zkaramelizují. Proces se nazývá „sapeko“.

Cesmína obsahuje: 0,5-2% kofeinu, teofylin, stopy provitamínu A, 7-11% tříslovin, vitamíny skupiny B,C, sacharidy a silice.

Maté má svéráznou, natrpklou chuť, zanechává v ústech jemně nasládlý pocit.

Připravený nálev bývá lehce zakalený s pikantní vůní kouře.

Nápoj se pije horký, neslazený, spařuje se několikrát po sobě.

Použití:

  • proti únavě
  • ke zlepšení koncentrace a výkonnosti
  • posiluje nervový systém
  • podporuje trávení
  • má diuretické účinky

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2018

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


„Zimní bylinková škola“​

Ročník 2017-2018

Začínáme:

17.11.2017

Bližší info zde ....


„Astrologická škola“​

Ročník 2017-2018

Začínáme:

15. - 16.10.2017

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Bylinky a imunita“.

Uskutečníme:

21.10.2017

Bližší info zde ....


Nedělní setkání na téma:

„Bylinky pro ženy“.

Uskutečníme:

22.10.2017

Bližší info zde ....