MATÉ – Cesmína paraguayská

Roste planě v Jižní Americe jako podrost v subtropických vlhkých lesích. Pěstuje se v Argentině, Brazílii, Paraguai a Jižní Americe.

Cesmína je keř 4-12 m vysoký.

Sbírají se mladé, zdřevnatělé větvičky s listy, které se suší nad otevřeným ohněm.

Listy tak ztrácí až 25% vody a sacharidy v buněčné šťávě částečně zkaramelizují. Proces se nazývá „sapeko“.

Cesmína obsahuje: 0,5-2% kofeinu, teofylin, stopy provitamínu A, 7-11% tříslovin, vitamíny skupiny B,C, sacharidy a silice.

Maté má svéráznou, natrpklou chuť, zanechává v ústech jemně nasládlý pocit.

Připravený nálev bývá lehce zakalený s pikantní vůní kouře.

Nápoj se pije horký, neslazený, spařuje se několikrát po sobě.

Použití:

  • proti únavě
  • ke zlepšení koncentrace a výkonnosti
  • posiluje nervový systém
  • podporuje trávení
  • má diuretické účinky

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2018

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Zimní Bylinková škola

2017 - 2018

Začínáme již 17.11.2017

Bližší info zde ...


"Poznávání jiných realit"

Práce s kyvadlem

Uskutečníme:

25. - 26.11.2017

Bližší info zde ...


"Tarotový kurz"

Velké Arkány

Uskutečníme:

2. - 3.12.2017

Bližší info zde ...


Máme kalendář 2018 :-)


Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley