MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ – Melissa officinalis

Bylinka, která roste sama, dobře se množí, dobře se zpracovává….

V horkém létě osvěží džbánek s vodou, dvěma lžicemi bylinkového sirupu, snítkou meduňky, plátkem citronu nebo limetky a ledem.

Sbíráme listy i nať těsně před rozkvětem, za chladnějšího suchého počasí. /teplem se snižuje v bylině obsah silic/. Meduňka se suší

velice obtížně – proto je nutné dodržet rychlost a teplotu do 35 °C.

Sirup: 20-30 celých stonků meduňky nasekáme najemno a vložíme do 1,5 lt zchladlé převařené vody a necháme v chladu 48 hodin. Přecedíme a pomalu zahříváme. Přidáme 1kg třtinového cukru a 1 sáček/20g/ kyseliny citronové a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Necháme 3 minuty přejít varem a plníme do lahví.

Meduňkové pesto s vlašskými ořechy:

2 a 1/4 hrníčku meduňkových lístků
3 stroužky česneku, oloupané
půl hrníčku vlašských ořechů
1 a půl lžíce citronové šťávy
3-4 lžíce olivového oleje
sůl
Do mixéru dejte česnek, meduňku a ořechy a rozmixujte najemno, ale ne úplně dohladka. Mixér nechte běžet na nízkou rychlost. Přidejte citronovou šťávu a pomalu přilévejte olej. Až se vše spojí, dosolte dle chuti. Použijte pesto jako omáčku k těstovinám nebo jej můžete použít jako náplň do slaných palačinek, či ujídat jen tak s čerstvým pečivem

Použití:

  • Zklidňuje trávící trakt
  • Zklidňuje srdeční potíže – srdeční neurózy, bušení
  • Mírně snižuje krevní tlak
  • Posiluje centrální nervový systém
  • Používá se pro lehčí formy depresí, neurastenií
  • Při infekčních průjmových chorobách
  • U kojících žen při nebezpečí ztvrdnutí mléka ve žlázách
  • Uvolňuje svalové napětí

Používá se jako součást bylinkový čajů.

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2018

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Psychické příčiny nemocí“​

Uskutečníme:

12.8.2017

Bližší info zde ....

 


Víkendové setkání na téma:

„Podzimní bylinkaření na Šumavě“.

Uskutečníme:

22.-24.9.2017

Bližší info zde ....