PODBĚL KVĚT

Na staveništích, u vod, na pasekách, náspech, podél cest i v lomech se rostlinný svět dere v přestihu za sluníčkem, zrcadlíc jeho sílu i krásu ve zlatavých kvítkách.

Nejprve ze země vyrazí zvědavý, šupinatý výhonek, který rozjasní svým kvítkem jarní přírodu, pomaličku se probouzející……

Vítá jaro, láká první hmyz i sběrače, natěšené po dlouhé zimě na své bylinkové úlovky.

I já mám své oblíbené místo, kde z křoví a suché trávy zvědavě vykukují zlaté hlavičky.

Chodím je sbírat v odpoledním čase, mezi 14-16 hodinou.

Slušně místo pozdravím a požádám rostlinky, zda bych si mohla nasbírat jejich květy. Jemně odštipuji jen ty čerstvě nakvetlé, které doma rozložím na síto.

Z podílu čerstvých květů „naložím“ jednu sklenici na podbělový sirup a zbytek nechávám do bylinkových čajů.

Usušené květy mají lehce nahořklou a slizovitou chuť. Dobře usušené si zachovají svou barvu.

A na co je pak můžeme použít?

  • Na rozpouštění a vykašlávání hlenu
  • Na záněty dýchacích cest
  • K inhalaci při rýmě
  • Na potíže s dutinami

Povídání, že podběl je nebezpečný….. je to proto, že obsahuje pyrolizidinové alkaloidy, jejichž obsah se sušením sníží na minimum. Do čajové směsi patří 4 sušené květy, používejme selský rozum a užívejme všeho s mírou.

V dubnu se vedle květů začínají objevovat i listy, které sbíráme nejlépe v květnu – červenci ráno, ideální je do 9,00 hodiny.

Listy sušíme na sítech při pokojové teplotě nebo na mírném slunci,

suché skladujeme v uzavřených sklenicích.

Listy obsahují slizy, hořčiny, silice, fytosteroly, třísloviny, necidy, kyselinu gallovou, mléčnou, jablečnou, vinnou a kávovou, polysacharid inulin, cholin, zinek a draslík

Použití:

Vředy, ekzémy, dna – čerstvé listy se operou  ve studené vodě a obloží se jimi kloub ve dvou vrstvách. Listy se přikládají zelenou, vrchní stranou, upevní se obinadlem a zabalí do teplého šátku

Nebo čerstvě vymačkané listy přikládáme na rány, vředy, zanícené žíly, oteklé klouby nebo spáleniny.

Pásový opar: Hrst čerstvých listů ponoříme krátce do vařící vody, necháme okapat, přiložíme a necháme hodinu působit.

Bolest ucha: Do bolavého ucha nakapeme vymačkanou šťávu z čerstvých listů

Zánět dutiny ústní: Několikrát denně kloktáme nálevem.

Zánět žil: Použijeme kašovitý obklad, připravený z rozdrcených čerstvých listů, smíchaných se sladkou smetanou, který přikládáme na noc.

Chronická bronchitida: Několikrát denně inhalujeme páru z květů i listů.

Při astmatu se kouří listy smíchané s tabákem 1:1

Uvolňuje hleny při kašli, působí mírně močopudně.

Upozornění – listy podbělu se dají často zaměnit s listy devětsilu!!!

Podbělový sirup:

Do sklenice klademe postupně vrstvu květů a vrstvu přírodního cukru tak dlouho, až je nádoba plná. /Každou vrstvu řádně upěchujeme kvedlačkou/

Potom přiložíme celofán a dobře zavážeme, /lze uzavřít i závitovým víčkem/.

Var 1. – Sklenici zahrabeme na osm týdnů do země.

Po uplynulé době sklenici vyhrabeme, získaný sirup scedíme, jednou nebo dvakrát převaříme a plníme do skleniček s uzávěrem.

Užíváme po lžičkách.

Var 2. – sklenici necháme na slunci a postupně dodáváme sezónní byliny /např: jitrocel, černý bez květ, sléz, meduňku/. Sklenici ponecháme na slunci až do podzimu. Poté přecedíme, uložíme do chladu a užíváme po lžičkách.

Při potížích každou hodinu jednu čajovou lžičku.

Sušíme rychle ve stínu, pokud použijeme umělé sušení, teplota nesmí přesáhnout 40 stupňů

Usušené květy mají lehce nahořklou, slizovitou chuť. Obsahují flavonoidy, slizy, glykosidové hořčiny, silice, barviva xantofyly, zinek, draslík.

Použití:

Podběl má protizánětlivé a dezinfekční účinky.

Rozpouštění a vykašlávání hlenů – květy jako součást bylinkového čaje.

Oteklé a bolavé klouby – artróza, dna – obklad z čerstvých listů – místo se obloží, ováže a převáže teplým šátkem.

Záněty žil – vlažný obklad z výluhu listů na bolestivé místo

Močopudný účinek

Antihistaminický účinek

Popáleniny a špatně se hojící rány – čerstvé lístky očistíme a rozmačkáme na kaši. Kaši pokládáme na poškozené místo a obvážeme obinadlem.

Inhalace – rýma, dutiny – do vařící vody přidáme vrchovatou lžíci květů a listů, několikrát denně pod plachetkou vdechujeme.

Není vhodný pro dlouhodobé požití díky pyrolizidinovým alkaloidům, jejichž účinek se sušením sníží na minimum.

Samostatně podávaný se nedoporučuje pro děti, těhotné a kojící ženy.

 

PODBĚL LIST

Odkvétající a uvadající květy podbělu vystřídají silné, zespodu ochmýřené listy, které se podobají listům devětsilu. Mají úžasné účinky, zejména čerstvé. Ten, kdo má čas a podbělovou přírodní zahrádku po ruce, bude mile překvapen.

Listy se sbírají od května do července, ideálně do 9,00 hodiny ranní.

Doma je rozložíme na síto a sušíme při pokojové teplotě.

Obsahují slizy, hořčiny, silice, fytosteroly, třísloviny, necidy, kyselinu gallovou, mléčnou, jablečnou, vinnou a kávovou, polysacharid inulin, cholin, zinek a draslík.

Listy používáme nejlépe čerstvé:

  •  na vředy, dnu a ekzémy
  • Na pásový opar
  • Na bolesti uší
  • Záněty v dutině ústní
  • Záněty žil
  • Chronickou bronchitidu
  • Astmatu
  • Kašel
  • Na odvodnění

 

Nejběžnější použití:

 – natrhané čerstvé listy pomačkat a přiložit na bolavé místo, ovázat a nechat přes noc.

  • při bolestech uší a na opary vymačkat z listů čerstvou šťávu
  • astma a bronchitida – užíbání ve formě čajové směsi, inhalace a kouření.

 

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2017

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„IMUNITA", aneb "jak na infekce a virózy“.

Uskutečníme:

20.5.2017

Bližší info zde ....


Nedělní setkání na téma:

„Ženské potíže a hormony“​

Uskutečníme:

21.5.2017

Bližší info zde ....