PTAČINEC ŽABINEC

Nenápadný, drobný, plazivý plevel se svěžími, zelenými lístky a éterickým bílým kvítečkem, který lemuje cesty, trávníky, roste u zdí, na hřbitovech, u vodních ploch – je prostě všude a je ho hodně!

Od 17. století je o něm zmínka jako o léčivce. Používal se na léčbu svrabu a prašiviny, z pozdějších záznamů se dozvídáme, že byl úspěšně používán na léčbu tuberkulózy.

Ptačinec se sbírá od začátku dubna až do zimy.

Rostlina je chutnější před rozkvětem, běžně se však sbírá kvetoucí nať. Používá se za studena do salátů, lze z něho vyhotovit pesto, špenát, aj.

Ptačinec je celoroční zdroj vitamínu C, B1, B2, železa, zinku, manganu, rutinu, selenu, draslíku.

Použití:

Odvar se používá: při onemocnění ledvin, působí jako diuretikum, při revmatických potížích.

Koupel hojí rány, ekzémy, vředy na kůži, lupénku /účinnější je použití čerstvé šťávy.

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2018

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


„Zimní bylinková škola“​

Ročník 2017-2018

Začínáme:

17.11.2017

Bližší info zde ....


„Astrologická škola“​

Ročník 2017-2018

Začínáme:

15. - 16.10.2017

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Bylinky a imunita“.

Uskutečníme:

21.10.2017

Bližší info zde ....


Nedělní setkání na téma:

„Bylinky pro ženy“.

Uskutečníme:

22.10.2017

Bližší info zde ....