ŠÍPEK PLOD

Plod šípku je úžasnou zásobárnou vitamínu C, B, P, K, draslíku, hořčíku, vápníku, rutinu, karotenu, organických kyselin, tříslovin,….

Šípek používáme na:

záněty močových cest a ledvin, jako močopudný prostředek, prevence proti bakteriím a infekcím, zpevňuje žíly a cévy,
Šípek na sušení trháme koncem září – října. Vybíráme pouze tvrdé, vyzrálé plody, které očistíme, omyjeme a usušíme.

 

Sušit lze několika způsoby:

1. volně rozložit na síto a nechat pozvolna uschnout /trvá cca 14 dní/.

2. v troubě či sušičce – nechat cca 4-5 hodin při 60 stupních a poté nechat volně dosušit.

Správně usušený šípek je tmavočervený až hnědočervený, který při zmáčknutí praskne a rozdrolí se.

 

Příprava šípkového čaje z celých plodů:

do 2lt studené vody dáme 2 hrsti sušených šípků a necháme přes noc macerovat. Druhý den ohřejeme na 70 stupňů, scedíme a ochutíme medem. Kvalitnější a chutnější je druhý macerát.

Šípkový čaj se nevaří, aby si zachoval vitamín C.

Příprava šípkového čaje z drcených šípků:

Postup je stejný, pouze plody šípku rozdrtíme a macerát přecedíme skrze pláténko /chloupky z šípků dráždí ke kašli/

 

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2018

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


„Zimní bylinková škola“​

Ročník 2017-2018

Začínáme:

17.11.2017

Bližší info zde ....


„Astrologická škola“​

Ročník 2017-2018

Začínáme:

15. - 16.10.2017

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Bylinky a imunita“.

Uskutečníme:

21.10.2017

Bližší info zde ....


Nedělní setkání na téma:

„Bylinky pro ženy“.

Uskutečníme:

22.10.2017

Bližší info zde ....