Šípkový sirup

Zralé šípky obsahují vysoké procento vitamínů C, vitamín A, K, B1, B2, PP, vápník a rutin. O léčivých účincích šípků jsem našla zmínky již v 11. století.

Na výrobu si vyšetřete alespoň půl dne. Až se vydáte sbírat šípkové plody, zvolte čas, kdy jsou ještě tvrdé, a přitom těsně před změknutím. Tyto vyzrálé plody dají sirupu vynikající chuť a pro zpracování tohoto typu jsou nejvhodnější.

Sirup lze vyrobit dvěma způsoby  – buď budete šípky půlit a čistit od chloupků a semínek, nebo šípky rozdrtíte a přecedíte přes velmi jemné pláténko.

Návod na přípravu:

2 kg zralých šípků rozdrtíme v mixéru, přidáme 4lt vody a povaříme na mírném ohni 20-30 minut. (podle chuti můžeme přidat vanilku nebo kousek zázvoru). Přecedíme přes plátěný hadřík, přidáme 3kg třtinového cukru a necháme rozpustit. Teplý sirup naléváme do lahví a uzavřeme.

Šípek podporuje imunitu, napomáhá detoxikaci, má močopudné účinky, čistí a podporují činnost ledvin a močových cest, jsou prevencí proti vzniku rakoviny, zlepšují tvorbu krve, podporuje tvorbu kostí, zlepšují kvalitu nehtů a vlasů, zlepšuje anemické stavy, mírně ředí krev.

Photo by Maixner

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2018

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


„Zimní bylinková škola“​

Ročník 2017-2018

Začínáme:

17.11.2017

Bližší info zde ....


„Astrologická škola“​

Ročník 2017-2018

Začínáme:

15. - 16.10.2017

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Bylinky a imunita“.

Uskutečníme:

21.10.2017

Bližší info zde ....


Nedělní setkání na téma:

„Bylinky pro ženy“.

Uskutečníme:

22.10.2017

Bližší info zde ....