Med ze smrkových výhonků lze vyrobit dvěma způsoby.

Med ze smrkových výhonků je chuťově odlišný od medů lipových, bezových, sedmikráskových, pampeliškových, levandulových a jiných…. Každoročně vařím z dvojité dávky a koncem března netrpělivě vyhlížím, kdy se objeví nové, jarní výhony.

Přidávám dva způsoby, kterými lze cukrový smrkový med připravit:

1. Naplníme 5lt hrnec smrkovými výhonky (max. 3 cm), přidáme tři omyté, pokrájené citrony a zalijeme vodou. Vaříme 15 minut na mírném ohni, poté odstavíme a necháme v chladu do druhého dne. Druhý den přecedíme přes plátýnko, kolik bude šťávy, tolik přidáme cukru a na mírném ohni vaříme 1,5-2 h do medové konzistence. Nalijeme teplé do lahví a uzavřeme.

2. 5lt zavařovací sklenici naplníme výhonky, zalijeme studenou vodou a uzavřeme. Umístíme na slunce a necháme 5dní . Poté slijeme    (vymačkáme přes plátěný hadřík), přidáme hrst pokrájených listů jahodníku, 1 pokrájený citron a povaříme 20minut.

Opět přecedíme a přidáme třtinový cukr v poměru 1:1 a vaříme do zhoustnutí. Teplé plníme do uzavíratelných sklenic.

Užíváme preventivně ráno 1 čajovou lžičku, nebo přidáváme do čaje.

Bylinkové medy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2017

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„IMUNITA", aneb "jak na infekce a virózy“.

Uskutečníme:

20.5.2017

Bližší info zde ....


Nedělní setkání na téma:

„Ženské potíže a hormony“​

Uskutečníme:

21.5.2017

Bližší info zde ....