Víno z Křídlatky japonské

Zkusili jste využít léčivé síly křídlatky? V posledních letech se tato invazivní rostlina rozšířila podél všech potoků či řek a navzdory tomu, že se jedná o jedlou a léčivou bylinku, jsou proti ní nasazovány chemické látky na likvidaci. Nežli se vydáte na sběr, ujistěte se, že v oblasti nebylo nařízeno hubení rostliny

roundupem.  Křídlatka se množí i šíří se velice rychle.

Při sběru dbejte na to, že odřezky či úlomky okamžitě zakoření!!!

Sběr se provádí na jaře odřezáváním výhonů u země (ideální jsou 15-20cm). Když je ochutnáte, připomenou vám svou chutí rebarboru. Léčivá látka, kterou výhonky obsahují se jmenuje resveratrol, který patří mezi silné přírodní antioxidanty.

Jak vyrobit víno:

Do 5lt hrnce dejte cca 2kg čerstvých výhonů křídlatky zbavených listů a nařezaných na malé kousky (cca 1-2cm), 1,5kg cukru, 1 lžičku živné soli pro kvasinky, šťávu z jednoho pomeranče a hrnec doplňte vodou.

Vše přiveďte k varu, uzavřete a nechejte do druhého dne. Přelijte vše do demižonu, přidejte vinné kvasinky a nechejte kvasit dle standartního postupu…..

Bylinné likéry nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2017

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Víkendové setkání na téma:

„Letní bylinkaření na Šumavě“.

Uskutečníme:

15.-16.7.2017

Bližší info zde ....


Sobotní setkání na téma:

„Psychické příčiny nemocí“​

Uskutečníme:

12.8.2017

Bližší info zde ....